Istra nije poznata samo po vrhunskim restoranima i konobama, već i po živopisnim feštama, sajmovima i pučkim proslavama koje oduševljavaju i lokalce i turiste. A gdje je dobra zabava – tu je i dobra hrana! Ulična hrana u Istri pravo je malo kulinarsko blago koje se nudi “s nogu”, ali puni srce i nepce. Donosimo pregled najpoznatijih uličnih specijaliteta koje možete kušati na istarskim događanjima.
- Kobasice s roštilja u pecivu
Bezvremenski klasik. Domaće istarske kobasice, često s dodatkom vina ili začinskog bilja, pripremaju se na roštilju i poslužuju u pecivu uz senf, luk ili ajvar. Sočne, mirisne i uvijek popularne! - Fritule
Na gotovo svakoj fešti pronaći ćete mirisne, tople fritule. Ovi mali prženi zalogaji od dizanog tijesta posipani šećerom u prahu često su obogaćeni rakijom, limunovom koricom ili grožđicama. - Čevapčići u lepinji
Iako nisu autohtoni istarski specijalitet, čevapčići su neizostavni dio ulične ponude na sajmovima. Poslužuju se u lepinji, s lukom, ajvarom i često s domaćim vrhnjem. - Kukuruz kuhan na pari
Pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, često ćete na štandovima pronaći cijeli kuhani kukuruz poslužen u papiru. Jednostavno, zdravo i vrlo popularno među djecom i odraslima. - Pečeni kesteni
U jesen, ulični štandovi u Istri mirišu na pečene kestene. Ovo sezonsko jelo savršeno se slaže s čašom mladog vina i neizostavno je na jesenskim manifestacijama. - Palačinke “na brzinu”
Palačinke punjene čokoladom, marmeladom ili orasima često su najtraženiji desert među najmlađima. Brzo se pripremaju, a još brže nestaju! - Jela ispod peke – servirana u porcijama
Na većim feštama, posebno onima posvećenima tradicionalnoj gastronomiji, možete pronaći jela ispod peke, kao što su janjetina s krumpirima ili hobotnica. Porcije se nude u plastičnim tanjurima i često se pojedu na improviziranim klupama uz glazbu. - Kukuruzna palenta s gulašem
Na sajmovima s etno i ruralnom tematikom često se nudi porcija palente s boškarinom ili gulašem od divljači. Ovo jelo je spoj tradicije i
konkretnog okusa, savršeno za gladne posjetitelje. - Fritaja s pršutom ili šparogama
Iako zvuči kao jelo iz restorana, fritaja se često priprema i na otvorenom u velikim tavama, pogotovo tijekom proljetnih sajmova posvećenih šparogama. - Domaći kolači: kroštule, cukerančići, pandešpanj
Na sajmovima se nerijetko mogu pronaći stolovi puni domaćih kolača koje pripremaju lokalne udruge žena. Tu su uvijek prisutne kroštule, cukerančići, pandešpanj i razne verzije suhih kolača.
Bonus: Ne zaboravite vino i rakiju!
Na feštama i sajmovima često se nude i lokalna vina (malvazija, teran) te rakije raznih okusa – od medice i biske do travarice. Često ih poslužuju lokalni vinari i proizvođači, i idealna su pratnja uz istarsku uličnu hranu.
Fešte i sajmovi u Istri nisu samo prilika za zabavu i druženje – oni su i pravi gastronomski doživljaj. Ulična hrana ovdje spaja tradiciju, dostupnost i okus domaće kuhinje, a svaki zalogaj nosi sa sobom duh zajedništva i veselja. Sljedeći put kad naiđeš na istarsku feštu – znaš što trebaš probati!