You are currently viewing TOP 10 ISTARSKIH SPECIJALITETA KOJE MORAŠ PROBATIBAREM JEDNOM U ŽIVOTU
Omelette with asparagus and tomato for breakfast on a wooden background.

TOP 10 ISTARSKIH SPECIJALITETA KOJE MORAŠ PROBATIBAREM JEDNOM U ŽIVOTU

Istra – regija koja očarava svojom prirodom, morem, vinima i – naravno – hranom. Kulinarstvo u Istri nije samo sredstvo za utažiti glad, već duboko ukorijenjena tradicija, ljubav prema zemlji i poštovanje prema sezonskim namirnicama. Ako planiraš posjetiti ovaj čarobni poluotok, ili si već ovdje, evo deset istarskih specijaliteta koje moraš probati barem jednom u životu.

  1. Fuži s tartufima
    Ovaj klasik istarske kuhinje savršeno spaja domaću paštu – fuže – s kremastim umakom od tartufa. Crni ili bijeli, tartuf je kralj istarskog podzemlja, a njegov intenzivan okus oplemenjuje ovo jednostavno, a raskošno jelo.
  2. Istarski pršut
    Za razliku od dalmatinskog, istarski pršut se suši na buri i soli bez dima, često s dodatkom papra i lovora. Suši se najmanje 12 mjeseci i servira tanko rezan uz domaći kruh i čašu malvazije.
  3. Maneštra
    Istarska maneštra nije obična juha – to je sezonsko jelo puno povrća, kukuruza, graha, krumpira i komadića suhog mesa. Svaka kuća ima svoju varijaciju, ali sve dijele isti duh domaće, tople kuhinje.
  4. Pljukanci s umakom od boškarina
    Boškarin, autohtona istarska pasmina goveda, koristi se za pripremu izuzetno ukusnog gulaša. Uz domaće pljukance – ručno valjanu paštu – ovo jelo je prava eksplozija okusa.
  5. Fritaja sa šparogama
    U proljeće, Istrani odlaze u prirodu u potragu za divljim šparogama. Od njih pripremaju fritaju – lagano i mirisno jelo koje se savršeno slaže uz čašu mladog vina.
  6. Pečeni ombolo i kobasice s kiselim kupusom
    Zimi nema boljeg načina da se ugriješ od tanjura pečenog ombola (svinjskog filea), domaćih kobasica i kiselog kupusa. Ovo je pravo seljačko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću.
  7. Čripnja (peka)
    Bilo da se radi o janjcu, teletini ili hobotnici, sporo pečeno jelo ispod peke (čripnje) uvijek ostavlja bez daha. Meso je sočno, a krumpiri puni okusa.
  8. Istarski sir
    Posebno ovčji sir s područja Ćićarije i okolice, poznat je po svom punom, blago slanom okusu. Odličan je uz masline, pršut i čašu terana.
  9. Brudet od ribe ili sipe
    Istarski riblji brudet najčešće se priprema s dodatkom palente. Okus mora, vina i začina spaja se u savršenu kombinaciju koju će cijeniti svaki ljubitelj morskih delicija.
  10. Cukerančići
    Na kraju – slatko! Cukerančići su tradicionalni istarski keksići, često u obliku prstena, aromatizirani vinom ili rakijom, posipani šećerom i savršeni uz kavu ili prošek.

    Istarska kuhinja nije brza ni površna – ona je duboko osobna, spora, i puna poštovanja prema svakom sastojku. Svako jelo priča priču o kraju, ljudima i običajima. Ako si ljubitelj dobre hrane, Istra ti ima puno za ponuditi – i vjeruj nam, ovo je samo početak.

Leave a Reply