Istra – regija koja očarava svojom prirodom, morem, vinima i – naravno – hranom. Kulinarstvo u Istri nije samo sredstvo za utažiti glad, već duboko ukorijenjena tradicija, ljubav prema zemlji i poštovanje prema sezonskim namirnicama. Ako planiraš posjetiti ovaj čarobni poluotok, ili si već ovdje, evo deset istarskih specijaliteta koje moraš probati barem jednom u životu.
- Fuži s tartufima
Ovaj klasik istarske kuhinje savršeno spaja domaću paštu – fuže – s kremastim umakom od tartufa. Crni ili bijeli, tartuf je kralj istarskog podzemlja, a njegov intenzivan okus oplemenjuje ovo jednostavno, a raskošno jelo. - Istarski pršut
Za razliku od dalmatinskog, istarski pršut se suši na buri i soli bez dima, često s dodatkom papra i lovora. Suši se najmanje 12 mjeseci i servira tanko rezan uz domaći kruh i čašu malvazije. - Maneštra
Istarska maneštra nije obična juha – to je sezonsko jelo puno povrća, kukuruza, graha, krumpira i komadića suhog mesa. Svaka kuća ima svoju varijaciju, ali sve dijele isti duh domaće, tople kuhinje. - Pljukanci s umakom od boškarina
Boškarin, autohtona istarska pasmina goveda, koristi se za pripremu izuzetno ukusnog gulaša. Uz domaće pljukance – ručno valjanu paštu – ovo jelo je prava eksplozija okusa. - Fritaja sa šparogama
U proljeće, Istrani odlaze u prirodu u potragu za divljim šparogama. Od njih pripremaju fritaju – lagano i mirisno jelo koje se savršeno slaže uz čašu mladog vina. - Pečeni ombolo i kobasice s kiselim kupusom
Zimi nema boljeg načina da se ugriješ od tanjura pečenog ombola (svinjskog filea), domaćih kobasica i kiselog kupusa. Ovo je pravo seljačko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću. - Čripnja (peka)
Bilo da se radi o janjcu, teletini ili hobotnici, sporo pečeno jelo ispod peke (čripnje) uvijek ostavlja bez daha. Meso je sočno, a krumpiri puni okusa. - Istarski sir
Posebno ovčji sir s područja Ćićarije i okolice, poznat je po svom punom, blago slanom okusu. Odličan je uz masline, pršut i čašu terana. - Brudet od ribe ili sipe
Istarski riblji brudet najčešće se priprema s dodatkom palente. Okus mora, vina i začina spaja se u savršenu kombinaciju koju će cijeniti svaki ljubitelj morskih delicija. - Cukerančići
Na kraju – slatko! Cukerančići su tradicionalni istarski keksići, često u obliku prstena, aromatizirani vinom ili rakijom, posipani šećerom i savršeni uz kavu ili prošek.
Istarska kuhinja nije brza ni površna – ona je duboko osobna, spora, i puna poštovanja prema svakom sastojku. Svako jelo priča priču o kraju, ljudima i običajima. Ako si ljubitelj dobre hrane, Istra ti ima puno za ponuditi – i vjeruj nam, ovo je samo početak.